Sałatka z tuńczyka

Szukasz lekkiej, a zarazem sycącej sałatki, która idealnie sprawdzi się na lunch lub kolację? Sałatka z tuńczyka sprawdzi się idealnie!

Połączenie bogatego w białko tuńczyka i świeżych warzyw to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także zastrzyk wartości odżywczych. Całość okraszona domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu. Dodatkowo sałatka z tuńczykiem jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Można przygotować ją w zaledwie 15 minut!

SAŁATKA Z TUŃCZYKA PRZEPIS

Składniki / 2 porcje

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 świeże ogórki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej

Sos

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę lodową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i rwiemy na mniejsze kawałki.

  2. Tuńczyka oraz kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.

  3. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka.

  4. Ogórka kroimy w ćwierćplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki.

  5. Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

  6. Na talerze wykładamy sałatę lodową, następnie tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę czerwoną i kukurydzę. Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Przepis na sałatkę z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!