Schab duszony z pieczarkami i porem to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso z tego przepisu jest bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Sos nadaje mu aromatu i smaku.
Sam przepis na schab duszony z pieczarkami i porem wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zakupicie w każdym sklepie, by przygotować do smaczne danie. Taki schabik to idealna propozycja na codzienny obiad, ale także świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju domowe uroczystości, czy na święta.
SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI I POREM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 250 g pieczarek
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Schab pokrojony na plastry posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy do zarumienienia.
- Pora kroimy w półkrążki, pieczarki w plasterki. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pora z pieczarkami. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Na patelnię z pieczarkami i porem przekładamy podsmażone mięso. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem przez minumum godzinę.
- Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, paprykę słodką, sól, pieprz oraz tymianek. Całość przelewamy na patelnię i mieszamy do zgęstnienia.