Schab pod pieczarkową pierzynką

Schab pod pieczarkową pierzynką to danie, które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Soczyste plastry mięsa zapieczone z aromatycznymi grzybami i cebulą w aksamitnym sosie tworzą niezwykle smaczną potrawę wyróżniającą się bogactwem smaków i aromatów. Przepis na schab pieczony pod pieczarkową pierzynką jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, który na długo zapadnie w pamięci, schab pod pieczarkową pierzynką będzie idealnym wyborem.

SCHAB POD PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 1.5 h | Poziom trudności: łatwy

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 2 większe cebule
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Plastry mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony, by zamknąć pory.

  3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, pieczarki w plasterki.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, a następnie cebulę. Kolejno następna warstwa mięsa, cebula i na wierzch pieczarki.

  5. Składniki na sos łączymy ze sobą i zalewamy nim mięso. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1,5 godz.

  6. Gotowe danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Schab pod pieczarkową pierzynką
Przepis na schab pod pieczarkową pierzynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 100

Udostępnij!