Schab pod pieczarkową pierzynką to danie, które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Soczyste plastry mięsa zapieczone z aromatycznymi grzybami i cebulą w aksamitnym sosie tworzą niezwykle smaczną potrawę wyróżniającą się bogactwem smaków i aromatów. Przepis na schab pieczony pod pieczarkową pierzynką jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, który na długo zapadnie w pamięci, schab pod pieczarkową pierzynką będzie idealnym wyborem.
SCHAB POD PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 1.5 h | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 2 większe cebule
- papryka słodka mielona
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie
- Schab kroimy w plastry, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Plastry mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony, by zamknąć pory.
- Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, pieczarki w plasterki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, a następnie cebulę. Kolejno następna warstwa mięsa, cebula i na wierzch pieczarki.
- Składniki na sos łączymy ze sobą i zalewamy nim mięso. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1,5 godz.
- Gotowe danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Przepyszne danie. Osobiście dałam mniej octu i cukru i wyszło extra