Dzisiaj propozycja na szybki, ale bardzo smaczny obiad, czyli makaron z pomidorkami, gorgonzolą i szpinakiem. To niepozorne danie jest bardzo bogate w smaku i z pewnością oczaruje niejedno podniebienie. Przepis na makaron z pomidorkami i gorgonzolą jest bardzo prosty, dlatego taka potrawa doskonale sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś ciepłego i sycącego na szybko.
MAKARON Z POMIDORKAMI I GORGONZOLĄ PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu
- 200 g gorgonzoli
- 200 g świeżego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmażyć.
3. Następnie dodać szpinak i chwilę dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
4. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i wrzucić na patelnię.
5. Kolejno dodać gorgonzolę pokrojoną w kostkę.
6. Wlać śmietankę kremówkę i całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
7. Podgrzewać i mieszać do uzyskania kremowego sosu.
8. Na koniec przełożyć ugotowany makaron i delikatnie wymieszać.
9. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi.