Makaron z pomidorkami i gorgonzolą

Dzisiaj propozycja na szybki, ale bardzo smaczny obiad, czyli makaron z pomidorkami, gorgonzolą i szpinakiem. To niepozorne danie jest bardzo bogate w smaku i z pewnością oczaruje niejedno podniebienie. Przepis na makaron z pomidorkami i gorgonzolą jest bardzo prosty, dlatego taka potrawa doskonale sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś ciepłego i sycącego na szybko.

MAKARON Z POMIDORKAMI I GORGONZOLĄ PRZEPIS

Składniki

  • 150 g makaronu
  • 200 g gorgonzoli
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmażyć.

3. Następnie dodać szpinak i chwilę dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.

4. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i wrzucić na patelnię.

5. Kolejno dodać gorgonzolę pokrojoną w kostkę.

6. Wlać śmietankę kremówkę i całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

7. Podgrzewać i mieszać do uzyskania kremowego sosu.

8. Na koniec przełożyć ugotowany makaron i delikatnie wymieszać.

9. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi.

Makaron z pomidorkami i gorgonzolą przepis
Udostępnij!