Szukacie pomysłu na ciekawy deser? Serniczki na zimno z truskawkami to idealna propozycja na lekki i pyszny deser na upalane dni. Delikatny sernik, truskawki i spód z herbatników tworzą niezwykle smaczne połączenie, które posmakuje każdemu.
SERNICZKI NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 300 g jogurtu naturalnego greckiego
- 300 g sera z wiaderka
- 100 g herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 250 g truskawek
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Herbatniki rozdrobnić na mniejsze kawałeczki.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować za pomocą blendera. Następnie do truskawek wlać wodę i całość podgrzać, wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia.
- Ser z wiaderka wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem.
- Na spód pucharków wsypać rozdrobnione herbatniki, następnie ser wymieszany z jogurtem i mus truskawkowy. Wierzch udekorować wedle uznania.
- Tak przygotowane deserki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.