Szybkie ciasto z rabarbarem

Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto z rabarbarem, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest puszyste i delikatne, a jego przygotowanie trwa zaledwie kwadrans! Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do tortownicy i posypać kawałkami rabarbaru. Ciasto z rabarbarem to wypiek sezonowy, dlatego trzeba korzystać, póki sezon w pełni!

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Całe jajka (w temp. pokojowej) ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 

  2. Następnie ciągle miksując, cienkim strumieniem wlewam olej.

  3. Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia i przesypuję do masy jajecznej. Mieszam krótko do połączenia składników.

  4. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę.

  5. Rabarbar myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Wykładam na ciasto i posypuję cynamonem.

  6. Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z rabarbarem przepis
Pyszne ciasto z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij!