Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto z rabarbarem, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest puszyste i delikatne, a jego przygotowanie trwa zaledwie kwadrans! Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do tortownicy i posypać kawałkami rabarbaru. Ciasto z rabarbarem to wypiek sezonowy, dlatego trzeba korzystać, póki sezon w pełni!
SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS
Składniki
- 400 g rabarbaru
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Całe jajka (w temp. pokojowej) ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Następnie ciągle miksując, cienkim strumieniem wlewam olej.
- Mąkę pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia i przesypuję do masy jajecznej. Mieszam krótko do połączenia składników.
- Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę.
- Rabarbar myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Wykładam na ciasto i posypuję cynamonem.
- Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.