Lekka i świeża sałatka z ogórkiem i rzodkiewką. Wyjątkowo smaczna i chrupiąca, idealna na każdą okazję. Tę sałatkę szykuję szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na bazarkach pojawia się świeża rzodkiewka i ogórki. Dodaję do niej szynkę, ser żółty i jajka. Te kilka prostych składników, połączone lekkim sosem na bazie jogurtu i majonezu dają nam pyszną sałatkę, którą Wam serdecznie polecam.
SAŁATKA Z OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 ogórek świeży
- pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- 200 g szynki konserwowej
- 150 g żółtego sera
- pęczek szczypiorku
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonez
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
- Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w ćwiartki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w paseczki.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, szczyptą soli i pieprzu.
- Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wymieszać.