Sernik z delicjami i polewą czekoladową

Sernik na delicjach z polewą czekoladową. Pyszny, wilgotny i delikatny! A do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Ten serniczek zawsze wychodzi pyszny, więc poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo sernik jest obłędny!

PRZEPIS NA SERNIK Z DELICJAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 660 g kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek rozmiar L
  • 160 g cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olejek waniliowy
  • 1 opakowanie delicji 


Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Wykonanie

  1. Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać delicje. 

  2. Do miski przełożyć ser z wiaderka, śmietanę, oba cukry odra wlać odrobinę olejku waniliowego.

    Całość zmiksować do połączenia składników. Kolejno ciągle miksując na małych obrotach dodawać jajka, proszek budyniowy a na końcu sok z cytryny. 

  3. Masę serową powoli przekładać do tortownicy. Należy to robić bardzo ostrożnie, by delicje nie wypłynęły na wierzch. 

  4. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

  5. Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Przełożyć na przestygnięty sernik. 

Uwaga: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!

Sernik z delicjami i polewą czekoladową przepis
Sernik z delicjami i polewą czekoladową
Sernik z delicjami i polewą czekoladową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!