Sernik piernikowy to super pomysł na świąteczne ciasto serowe. Składa się z delikatnego kruchego spodu, przygotowanego na bazie ciasteczek owsianych z dodatek przyprawy do piernika, masy serowej oraz polewy czekoladowej. Sernik jest naprawdę pyszny, delikatny i aromatyczny.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszny sernik piernikowy, który sprawdzi się nie tylko na Święta, ale także inne okazje w ciągu roku.
PRZEPIS NA SERNIK PIERNIKOWY
Składniki
Spód ciasteczkowo-piernikowy
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa
- 5 jajek rozmiar L
- 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 500 g sera z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Ciasteczka zmielić na piasek, dodać do nich roztopione masło oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasteczka i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do miski przełożyć zmielony twaróg, twaróg z wiaderka, żółtka, proszek budyniowy oraz mleko skondensowane. Zmiksować do połączenia składników.
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Masę serową przełożyć do blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej, wyłożyć na przestygnięty sernik.