Przepyszny sernik z borówkami i polewą z białej czekolady. Kemowy delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością po jego skosztowaniu nie skończycie na jednym kawałku!
Ten sernik z białą czekoladą to idealny wyrób na każdą okazję. Świetne sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy, czy na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SERNIK Z BORÓWKAMI I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY – PRZEPIS
SPÓD CIASTECZKOWY
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 5 jajek rozmiar L
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 g twarogu półtłustego w kostce
- 500 g twarogu z wiaderka
- 160 g cukru
- 80 g mleka w proszku
DODATKOWO
- 200 g borówek
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Ciasteczka zbożowe zmielić na pył, za pomocą blendera. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać ciasteczka z masłem i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.
- Twaróg w kostce zblendować blenderem lub przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do misy miksera i zmiksować, do połączenia. Masę serową przełożyć do tortownicy i udekorować borówkami.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 35 minut.
- Upieczony sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietankę i wymieszać. Polewę wyłożyć na sernik.