Sernik na delicjach z polewą czekoladową. Pyszny, wilgotny i delikatny! A do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Ten serniczek zawsze wychodzi pyszny, więc poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo sernik jest obłędny!
PRZEPIS NA SERNIK Z DELICJAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 660 g kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek rozmiar L
- 160 g cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek waniliowy
- 1 opakowanie delicji
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
- Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać delicje.
- Do miski przełożyć ser z wiaderka, śmietanę, oba cukry odra wlać odrobinę olejku waniliowego.
Całość zmiksować do połączenia składników. Kolejno ciągle miksując na małych obrotach dodawać jajka, proszek budyniowy a na końcu sok z cytryny. - Masę serową powoli przekładać do tortownicy. Należy to robić bardzo ostrożnie, by delicje nie wypłynęły na wierzch.
- Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Przełożyć na przestygnięty sernik.
Uwaga: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!