Śledzie w sosie porowym to przepyszna przekąska, którą można przygotować zarówno na święta, jak i na co dzień.
Ta sałatka śledziowa z porem, to połączenie wielu smaków i aromatów. Słony śledź, lekko kwaśne jabłko i delikatna ostrość zeszklonego pora. Wszystkie składniki łączy pyszny i aromatyczny śmietanowo-musztardowy sos. Jeśli jesteście fanami śledzi, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
ŚLEDZIE W SOSIE POROWYM PRZEPIS
Składniki
- 400 g płatów śledziowych a’la matjas
- 1 jabłko
- 1 większy por
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie, zmieniając ją przynajmniej 3 razy. Następnie osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego i skropić sokiem z cytryny z obu stron. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie znów osuszyć śledzie, a następnie pokroić je na kawałki o szerokości około 2 cm.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w półkrążki pora. Doprawić solą oraz pieprzem i dusić do momentu, aż por zmięknie. Patelnię z zawartością zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Śmietanę wymieszać z musztardą oraz miodem.
5. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, jabłko, pora oraz przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.