Smażone krążki z cukinii to prosta i smaczna przekąska, która posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Wykonanie ich jest banalnie proste i nie wymaga wiele pracy.
Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, pieczoną, gotowaną, czy tak jak w dzisiejszym wpisie smażoną. Smażone krążki z cukinii doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania obiadowego, lub jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilkę, a smak jest niesamowity. Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na smażone krążki z cukinii. Ostrzegam, są uzależniające!
PRZEPIS NA SMAŻONE KRĄŻKI Z CUKINII
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Przygotowanie
1. Cukinię dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
2. Każdy krążęk natrzeć solą i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukinia puści sporo wody.
3. Po upływie czasu każdy krążek cukinii ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru wody.
4. Następnie krążki posypać delikatnie pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym z obu stron.
5. Tak przygotowane krążki z cukinii obtoczyć w mące, kolejno zamoczyć w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej.
6. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.