Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Słodko-słono-kwaśna surówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do wszelkich dań mięsnych, klusków śląskich czy pyz z mięsem. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta w wykonaniu. Polecam wypróbować!

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA

Składniki

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy na szatkownicy, lub za pomocą noża. Dodajmy 1 łyżeczkę soli i odstawiamy na 30 minut.

2. Po tym czasie jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy je do kapusty – mieszamy.

3. Następnie dodajemy sok z cytryny, ocet oraz cukier. Dodatkowo doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

4. Surówkę odstawiamy na 1-2h aby dobrze przeszła smakami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!