Słodko-słono-kwaśna surówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do wszelkich dań mięsnych, klusków śląskich czy pyz z mięsem. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta w wykonaniu. Polecam wypróbować!
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA
Składniki
- 1 mała główka kapusty czerwonej
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy na szatkownicy, lub za pomocą noża. Dodajmy 1 łyżeczkę soli i odstawiamy na 30 minut.
2. Po tym czasie jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy je do kapusty – mieszamy.
3. Następnie dodajemy sok z cytryny, ocet oraz cukier. Dodatkowo doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
4. Surówkę odstawiamy na 1-2h aby dobrze przeszła smakami.