Bardzo prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu domowa szarlotka z pysznym i delikatnym ciastem oraz dużą ilością jabłek. Z tym przepisem poradzi sobie każdy z Was, nawet będąc początkującym w dziedzinie wypieków. Ta szarlotka smakuje naprawdę świetnie, a wszystko dzięki dużej ilości jabłek, czym właśnie cechuje się tradycyjna szarlotka.
Poniżej znajdziecie przepis na domową szarlotkę z dużą ilością jabłek. Ciasto jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA DOMOWĄ SZARLOTKĘ
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
DODATKOWO
- 2 kg jabłek
- łyżka cynamonu
Wykonanie
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta tworzymy kuleczkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, można dodać również cukier (gdy jabłka są kwaśne). Całość dokładnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na 3 części.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dwie części ciasta wykładamy na spodzie blaszki.
5. Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem.
6. Ostatnią część ciasta rwiemy na kawałki i wykładamy na jabłka.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 180° C, grzanie góra/dół.