Szarlotka na kruchym cieście

Bardzo łatwa i dość szybka w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście. Pyszne chrupiące ciasto i duża ilość soczystych jabłek to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Z tą szarlotką poradzi sobie dosłownie każdy, nawet osoba bez doświadczenia w wypiekach. Szarlotka na kruchym cieście to doskonałe ciasto na każdą okazję, jak i bez okazji. Można je upiec na święta, urodziny lub podać na deser po rodzinnym obiedzie. Jeśli jesteście fanami ciast z jabłkami, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na szarlotkę.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE PRZEPIS

Składniki

  • 1 kostka zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Wycinam gniazda nasienne i kroję w bardzo cienkie plasterki.

2. Wszystkie składniki na ciasto łącze ze sobą i wyrabiam na stolnicy lub malakserze.

3. 1/3 ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekam przez 15 minut.

4. Na podpieczony spód przekładam pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch posypuję cynamonem.

5. Z zamrażarki wyciągam ciasto i ścieram na tarce o dużych oczkach na jabłka.

6. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę przez ok. 60 minut, do ładnego zarumienienia.

7. Upieczoną i przestygniętą szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka na kruchym cieście przepis
Prosta szarlotka na kruchym cieście

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!