szybka szarlotka sypana

Szarlotka sypana to idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki na kruchym spodzie. Jest ona nie tylko wyśmienita w smaku, ale także bardzo łatwa do zrobienia. 

Do przygotowania szarlotki sypanej potrzeba tylko kilku prostych składników. Jak sama nazwa mówi, przygotowuje się ją z sypkich składników, bez potrzeby zagniatania ciasta. Można przygotować ją w kilkanaście minut, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SYPANĄ

Składniki:

Sypkie ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi  

Dodatkowo

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie

  • Składniki na ciasto połączyć ze sobą.

  • Jabłka wraz ze skórką zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. (Jeśli jabłka są kwaśne, należy je odrobine posłodzić).

  • Formę 24×24 cm wyłożyć papierem, natłuścić masłem.  

  • Wsypać, następnie wyrównać 1/3 składników na ciasto. Umieścić  1/2  jabłek, wyrównać łyżką.

     
  • Wsypać 1/3 składników na ciasto. Umieścić pozostałe jabłka, wyrównać. Wyspać 1/3 składników na ciasto. Masło starte na tarce umieścić na wierzchu. 

  • Piec godzinę w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.
Szarlotka sypana
sypana szarlotka
przepis na szarlotkę sypaną

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!