Szarlotka sypana to idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki na kruchym spodzie. Jest ona nie tylko wyśmienita w smaku, ale także bardzo łatwa do zrobienia.
Do przygotowania szarlotki sypanej potrzeba tylko kilku prostych składników. Jak sama nazwa mówi, przygotowuje się ją z sypkich składników, bez potrzeby zagniatania ciasta. Można przygotować ją w kilkanaście minut, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SYPANĄ
Składniki:
Sypkie ciasto
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
Dodatkowo
- 200 g zimnego masła
Wykonanie
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą.
- Jabłka wraz ze skórką zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. (Jeśli jabłka są kwaśne, należy je odrobine posłodzić).
- Formę 24×24 cm wyłożyć papierem, natłuścić masłem.
- Wsypać, następnie wyrównać 1/3 składników na ciasto. Umieścić 1/2 jabłek, wyrównać łyżką.
- Wsypać 1/3 składników na ciasto. Umieścić pozostałe jabłka, wyrównać. Wyspać 1/3 składników na ciasto. Masło starte na tarce umieścić na wierzchu.
- Piec godzinę w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.