Bardzo łatwy w przygotowaniu i szybki chleb domowy, który smakuje obłędnie! Po jego skosztowaniu już nie będziecie chcieli kupować pieczywa w sklepie!
Przepis na chleb, który zaprezentuję Wam poniżej, jest naprawdę bardzo prosty. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia a później tylko piec. Brzmi banalnie prawda? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SZYBKI CHLEB DOMOWY
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej typu 650
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0,5 l ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier oraz sól. Sypkie składniki mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Z ciasta formujemy kulkę, pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po upływie czasu ciasto przekładamy do keksówki, delikatnie natłuszczonej olejem i posypanej mąką. Wierzch chleba posypujemy ulubionymi ziołami suszonymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 50 minut, grzanie góra-dół.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.