Wytrawne rogalki z serem i szynką to pyszna słona przekąska, w sam raz na imprezę lub kolację. Można je również zabrać ze sobą do pracy, ponieważ świetnie smakują również na zimno. Wytrawne rogalki z serem i szynką są bardzo proste i szybkie w wykonaniu i nie wymagają wielu składników. Do ich przygotowania potrzebne będą jedynie: ciasto francuskie, ser i szynka w plastrach, odrobina ketchupu, jajko do posmarowania oraz czarnuszka do posypania. Prosto, łatwo i przepysznie! Polecam wypróbować przepis.
ROGALIKI WYTRAWNE PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 12 sztuk
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 12 plasterków żółtego sera
- 12 plasterków szynki
- kilka łyżek ketchupu
- 1 roztrzepane jajko
- czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i podziel na pół, wzdłuż dłuższego boku.
2. Następnie otrzymane części podziel na małe trójkąty.
3. Każdy trójkąt posmaruj ketchupem, a następnie nałóż plaster sera oraz szynki.
4. Całość zwiń w kształt rogalika i przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
5. Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!