Tarta z kruszonką z mrożonych truskawek to idealny pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Przepis na tartę jest bardzo łatwy, a sama tarta przepyszna. W moim domu bardzo lubimy tarty z owocami.
Najbardziej smakuje nam tarta z kruszonką i mrożonymi truskawkami. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a przede wszystkiem smakuje obłędnie!
Zapraszam wszystkich miłośników tart i słodkości do zapoznania się z przepisem na domową tartę z kruszonką i mrożonymi truskawkami. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA TARTĘ Z KRUSZONKĄ I MROŻONYMI TRUSKAWKAMI
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g masła
MASA
- 500 g mrożonych truskawek
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 g orzechów włoskich
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 ml mleka
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażarki 20 minut wcześniej.
- Składniki na ciasto wykładamy na stolnicy, zagniatamy ciasto.
- Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 ciasta wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę do pieczenia o średnicy 27 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopniach przez 15 minut.
- Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
- Budyń przygotowujemy z łyżką cukru w 200 ml mleka, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny budyń miksujemy by łatwiej się wymieszał z owocami.
- Owoce mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
- Owoce delikatnie mieszamy z ubitą pianą i budyniem, przekładamy na upieczony spód.
- 1/4 pozostałego ciasta ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę. Na wierzchu umieszczamy pokrojone w kostkę orzechy.
- Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni.
- Tartę zdobimy cukrem pudrem.