udka na ryżu

Udka na ryżu to doskonały pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, surowy wsypujemy do naczynia, dodajemy przyprawy, mięso i zapiekamy całość w jednym naczyniu w piekarniku.

Mięso wychodzi bardzo soczyste i miękkie w środku. Ryż sam w sobie jest aromatyczny i taki dobry, że można go wyjadać łyżką. Danie udka na ryżu nie wymaga długiego przygotowania i wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Jeśli szukacie pomysłu na obiad, który posmakuje całej rodzinie, to gwarantuję, że udka na ryżu będą strzałem w dziesiątkę!

UDKA NA RYŻU – PRZEPIS

Składniki

  • 1 torebka ryżu 150 g
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duża cebula

Marynata:

  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zalewa:

  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Udka myjemy i obieramy ze skóry. Przyprawę do kurczaka, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka. Odstawiamy na pół godziny.

2. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wysypujemy surowy ryż. Na ryżu układamy krążki cebuli, a na cebulę kładziemy zamarynowane mięso.

3. 500 ml wody zagotowujemy, dodajemy do niej 4 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, szczyptę pieprzu i soli. Powstałą mieszanką zalewamy naczynie.

4. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 70 minut, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.

udka zapiekane z ryżem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!