Zapiekane pomidory z jajkiem i serem to szybka i smaczna przekąska z piekarnika. Idealna na kolację, lub do podania na wszelkie przyjęcia i domowe imprezy. Przekąska jest banalna w przygotowaniu i niezwykle pyszna. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jeśli chcecie zaimponować gościom, lub macie ochotę skosztować czegoś innego, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
PRZEPIS NA ZAPIEKANE POMIDORY
Składniki
- 4 duże pomidory
- 80 g sera żółtego
- 60 g szynki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć ich górną część z ogonkiem na około 1/4 wysokości. Następnie z każdego pomidora wydrążyć miąższ.
2. Do każdego pomidora wsypać odrobinę pokrojonej w kostkę szynki i wbić po jednym jajku. Przyprawić solą oraz pieprzem, a wierzch posypać startym na tarce serem.
3. Odcięte części pomidora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na nich postawić wypełnione pomidory.
4. Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
5. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.