chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii to idealna propozycja na obiad lub na kolację. Są proste w wykonaniu, chrupiące, aromatyczne, po prostu pyszne! Mogą stanowić samodzielną potrawę jak i dodatek do dań z mięsa.

Przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty i ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Oprócz cukinii w plackach jest też marchewka, cebulka, czosnek i kilka innych składników, które połączone ze sobą tworzą bardzo smaczne i pożywne danie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na placki z cukinii, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom i znikną ze stołu w kilka minut.

PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia (ok. 400g)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy na 15 minut by puściła wodę. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru wody.

2. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy.

4. Do miski z cukinią wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę. Następnie dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i szczyptą chilli.

5. Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżką niewielką ilość masy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

6. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

7. Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

placki z cukinii
placki z cukinii przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 18

Udostępnij!