Placki z cukinii to idealna propozycja na obiad lub na kolację. Są proste w wykonaniu, chrupiące, aromatyczne, po prostu pyszne! Mogą stanowić samodzielną potrawę jak i dodatek do dań z mięsa.
Przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty i ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Oprócz cukinii w plackach jest też marchewka, cebulka, czosnek i kilka innych składników, które połączone ze sobą tworzą bardzo smaczne i pożywne danie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na placki z cukinii, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom i znikną ze stołu w kilka minut.
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia (ok. 400g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy na 15 minut by puściła wodę. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru wody.
2. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
4. Do miski z cukinią wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę. Następnie dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i szczyptą chilli.
5. Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżką niewielką ilość masy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
6. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
7. Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.