Zapiekanka naleśnikowa to bardzo smaczne danie obiadowe, które wprawi w zachwyt Waszych domowników.
Ta pyszna zapiekanka obiadowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym urozmaiceniem codziennego obiadu. A warto czas od czasu przygotować coś innego, gdyż zbyt często przygotowane dania po prostu nam się przejadają.
Zapiekanka naleśnikowa to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis!
OBIADOWA ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka masła
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Smażymy tradycyjne naleśniki.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na łyżce masła. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię do duszącej się cebuli. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Mięso mielone przyprawiamy papryką słodką solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Kolejno do mięsa przekładamy podsmażone z cebulką pieczarki oraz sos pomidorowy, mieszamy.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na każdego naleśnika przekładamy porcję przygotowanego farszu, posypujemy serem żółtym. Dwa przeciwne boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zwijamy w rulonik.
- Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy wymieszanym z ketchupem majonezem i posypujemy żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.