kluski leniwe

Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to proste i smaczne danie idealne na obiad dla całej rodziny. Są bardzo proste w przygotowaniu, a z dodatkiem smażonej cebulki smakują wyśmienicie.

PRZEPIS NA LENIWE

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

1. Twaróg zmielić w maszynce, przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałeczek i pokroić nożem na ukośne kluski.

2. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle do zeszklenia.

3. Zagotować wodę w garnku ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wrzucać partami kluski leniwe i od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 2 minut.

4. Leniwe przełożyć na talerz i polać podsmażoną cebulką.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!