Zapiekanka z kiełbasą to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Zapiekanka z kiełbasą to sycące i proste danie jednogarnkowe, które zadowoli każdego. Składa się z prostych składników, ale ich połączenie owocuje naprawdę pysznym posiłkiem, które cieszy oczy i podniebienie. Do tego pięknie pachnie! Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę z kiełbasą, która będzie idealną opcją, gdy nie macie pomysłu na obiad.

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 100 g śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • pietruszka

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy w plastry.

2. Kiełbasę kroimy w kosteczkę (zostawiamy trochę na wierzch), cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.

3. Śmietanę mieszamy z jajkiem, serem tartym na tarce i przyprawami.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód wykładamy ziemniaki, następnie podsmażoną kiełbasę z cebulką i na koniec wylewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem i serem.

5. Na wierzch zapiekanki wykładamy pozostałą kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki.

6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy przez około 40 minut bez przykrycia na środkowej półce.

7. Po upieczeniu posypujemy pietruszką.

Polecamy również sprawdzić nasz przepis na zapiekankę z jajkiem sadzonym, która również jest prosta w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!