Zapiekanka z kiełbasą to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a sama zapiekanka smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Zapiekanka z kiełbasą to sycące i proste danie jednogarnkowe, które zadowoli każdego. Składa się z prostych składników, ale ich połączenie owocuje naprawdę pysznym posiłkiem, które cieszy oczy i podniebienie. Do tego pięknie pachnie! Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę z kiełbasą, która będzie idealną opcją, gdy nie macie pomysłu na obiad.
ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ – PRZEPIS
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 200 g sera żółtego
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 100 g śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- pietruszka
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy w plastry.
2. Kiełbasę kroimy w kosteczkę (zostawiamy trochę na wierzch), cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.
3. Śmietanę mieszamy z jajkiem, serem tartym na tarce i przyprawami.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód wykładamy ziemniaki, następnie podsmażoną kiełbasę z cebulką i na koniec wylewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem i serem.
5. Na wierzch zapiekanki wykładamy pozostałą kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki.
6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy przez około 40 minut bez przykrycia na środkowej półce.
7. Po upieczeniu posypujemy pietruszką.
Polecamy również sprawdzić nasz przepis na zapiekankę z jajkiem sadzonym, która również jest prosta w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!