Zapiekanka ryżowa z klopsikami

Zapiekanka ryżowa z klopsikami to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Bez wątpienia wielu zapracowanych rodziców będzie wdzięcznych za to danie, ponieważ jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące! Całe danie przygotowuje się w jednym naczyniu. Surowe składniki polewa się aromatyczną zalewą, wstawia do piekarnika i już po godzinie możemy cieszyć się pysznym obiadem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę ryżową z klopsikami!

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KLOPSIKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Zalewa

  • 600 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso przełóż do miski, przypraw papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie dodaj bułkę tartą oraz wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Pora pokrój w półkrążki, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Do żaroodpornego naczynia wsyp surowy ryż. Następnie wyłóż marchewkę i pora. Całość przemieszaj.

4. Z mięsa uformuj pulpety i ułóż je na ryżu.

5. Składniki na zalewę wymieszaj ze sobą i wlej ją do naczynia z ryżem i pulpecikami.

6. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut bez przykrycia.

Smacznego!

Zapiekanka ryżowa z klopsikami i warzywami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!