Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to bardzo apetyczne danie, idealne dla miłośników dań z ziemniaków. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca a dodatkowo pyszna. Składa się z bardzo prostych składników, a główne z nich to ziemniaki, mięso mielone i ser żółty.
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo nietuzinkowa i oryginalna, a zarazem prosta i banalna w przygotowaniu. Gorąco zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 400 g mielonego mięsa
- 2 średniej wielkości cebule
- 600 g ziemniaków
- 350 g sosu pomidorowego
- 200 g żółtego sera
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 60 ml mleka
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła.
- Mięso mielone doprawiamy przyprawą do mięsa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy.
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, 60 ml mleka, oraz przyprawę do ziemniaków. Dokładnie tłuczemy.
- Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy mięso, na nie wykładamy ziemniaki, wyrównujemy za pomocą łyżki. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Gotową zapiekankę dekorujemy posiekaną pietruszką.