Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem przepis

Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem to pyszne i wiosenne danie, które polecam każdemu z Was, w sezonie na młodą kapustę. Przepis jest niesamowicie prosty, a składniki ogólnodostępne. Kiedy za oknem piękna pogoda i w naszym kraju mamy dostęp do młodej kapusty, młodych ziemniaczków czy innych wiosennych warzyw, uwielbiam takie proste i szybkie dania z ich dodatkiem. 

Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem smakują naprawdę świetnie, można je podawać same, ale także z dodatkiem twarogu lub kubka kefiru czy maślanki. 

ZIEMNIAKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ok. 8-10 ziemniaków
  • 150 g boczku w słupkach
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie.

  2. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić ją na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać startą na tarce marchewkę, zalać bulionem i gotować około 6 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić.

  3. Na dużej patelni podsmażyć boczek. Do boczku dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć przez kilka minut.

  4. Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i razem podsmażać. Następnie dodać ugotowaną z marchewką kapustę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i razem dusić przez kilka minut.
Przepis na ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem
Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 27

Udostępnij!