Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem to pyszne i wiosenne danie, które polecam każdemu z Was, w sezonie na młodą kapustę. Przepis jest niesamowicie prosty, a składniki ogólnodostępne. Kiedy za oknem piękna pogoda i w naszym kraju mamy dostęp do młodej kapusty, młodych ziemniaczków czy innych wiosennych warzyw, uwielbiam takie proste i szybkie dania z ich dodatkiem.
Ziemniaki z młodą kapustą i boczkiem smakują naprawdę świetnie, można je podawać same, ale także z dodatkiem twarogu lub kubka kefiru czy maślanki.
ZIEMNIAKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- ok. 8-10 ziemniaków
- 150 g boczku w słupkach
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250 ml bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie.
- Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić ją na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać startą na tarce marchewkę, zalać bulionem i gotować około 6 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić.
- Na dużej patelni podsmażyć boczek. Do boczku dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć przez kilka minut.
- Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i razem podsmażać. Następnie dodać ugotowaną z marchewką kapustę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i razem dusić przez kilka minut.