Zupa pomidorowa, zwana także jako pomidorówka, przygotowywana jest na bazie rosołu. W większości domach pojawia się w poniedziałek, kiedy to zostaje nam rosół z niedzieli. Można ją także przygotować w inny dzień, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota.
Zupę pomidorową można przygotować z ryżem, a także makaronem. W naszym domu częściej gości zupa pomidorowa z makaronem, bo taką lubimy. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na domową zupę pomidorową. Szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo aromatyczna. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ
Składniki
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów (200g)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- makaron
Wykonanie
- Skrzydełka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wstawiamy na kuchenkę. Zagotowujemy, po czym zbieramy powstały szumowiny.
- Marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę obieramy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i skrzydełka zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną mielonego chilli.
- Kolejno do zupy dodajemy zblendowane pomidory z puszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku.
- Wyłączamy kuchenkę, a następnie dodajemy śmietanę. Najlepiej ją wcześniej zahartować, dodając do kubka ze śmietaną odrobinę zupy. Całość wlewamy do garnka, mieszamy.
- Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Ja wybrałam świderki.