Biały blok z oreo

Na pewno wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa blok czekoladowy. To właśnie on zainspirował mnie do przygotowania tego deseru w nieco nowocześniejszym wydaniu. Przygotowałam blok oreo z białą czekoladą, który wyszedł przepyszny!

Ten biały blok z oreo jest bardzo łatwy do zrobienia i polecam go każdemu. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy smaczny deser na poczęstunek.

BLOK OREO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 125 ml wody
  • 2 ½ szklanki mleka w proszku
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 125 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 10 ciasteczek oreo

Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy, całość podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do czasu aż roztopi się masło i rozpuści cukier.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej powstałej masy.
  • Masę lekko studzimy. Dodajemy mleko w proszku. Całość miksujemy bardzo dokładnie.
  • Kilka ciasteczek Oreo kruszymy i dodajemy do masy.
  • Wymieszaną masę przekładamy do keksówki o wymiarach 10×25 cm. Na górze układamy pozostałe ciastka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Biały blok z oreo
Biały blok z oreo
Udostępnij!