Ciasto przekładana krówka

Ciasto przekładana krówka to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane jest na herbatnikach kakaowych i maślanych, układanych naprzemiennie. Do tego delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone, a całość wykończona masą krówkową i słonymi orzeszkami ziemnymi. Zapowiada się pysznie prawda?

Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia, na smaczne ciasto przekładana krówka. Idealne na każdą okazję, proste w przygotowaniu i pyszne!

CIASTO PRZEKŁADANA KRÓWKA – PRZEPIS

Składniki

  • ok 50 herbatników maślanych
  • ok. 70 herbatników kakaowych
  • 830 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych

Wykonanie

  • Do misy miksera przelewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan fix. Całość ubijamy na puszystą masę.
  • Blaszkę 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzamy 1/4 przygotowanej masy. Następnie ułożyć herbatniki maślane, masa, herbatniki kakaowe, masa, herbatniki maślane, masa, herbatniki kakaowe.
  • Wierzch smarujemy masą krówkową i dekorujemy słonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto dostawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto przekładana krówka przepis
Ciasto przekładana krówka przepis
Ciasto przekładana krówka na herbatnikach
Udostępnij!