Ciasto z musem porzeczkowym

Lekkie, delikatne i bardzo smaczne ciasto z musem porzeczkowym. Przygotowane na puszystym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady. Całość smakuje naprawdę obłędnie! Dodatkowo ciasto udekorowane jest prażonymi migdałami, które idealnie pasują do pozostałych składników. 

Ciasto z musem porzeczkowym to idealny deser na każdą okazję. Będzie świetnym pomysłem na rodzinne uroczystości, domowe imprezy, święta czy na niedzielę do kawy. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

CIASTO Z MUSEM PORZECZKOWYMPRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 140 g cukru 
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

MUS PORZECZKOWY

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
  • 1 galaretka o smaku jagodowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 120 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 3 garści prażonych migdałów

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. 
  • Dżem porzeczkowy blendujemy na mus. Do gorącej wody dodajemy galaretkę jagodową oraz żelatynę, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wlewamy mus. Całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejący mus wykładamy na jeden blat biszkopta, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy startą na tace czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Połowę masy wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim biszkoptem a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami. 
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Ciasto z musem porzeczkowym
Ciasto z musem porzeczkowym
Ciasto z musem porzeczkowym
Udostępnij!