deser z herbatnikami i budyniem

Deser z budyniem i herbatnikami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Doskonała propozycja kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni. Deserek jest banalny w przygotowaniu, ale bardzo pyszny, lekki i delikatny. Polecam!

PRZEPIS NA DESER Z HERBATNIKAMI I BUDYNIEM

Składniki na 4 porcje

  • 500g twarogu chudego
  • 200g skyru
  • 40g budyniu czekoladowego – 1 opakowanie bez cukru 
  • 400 ml mleka + 50 ml na polewę 
  • 20g cukru
  • 40g cukru
  • 80g mlecznej czekolady 
  • 10 herbatników

Wykonanie

  1. Budyń gotujemy na mleku razem z cukrem (40g) i cynamonem.
  2. Ser, jogurt, 20g cukru blendujemy tak by składniki się połączyły. 
  3. Przestudzony budyń przelewamy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.
  4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnuszku. Na małym gazie rozpuszczamy w 50 ml mleka tworząc polewę. 
  5. Herbatniki umieszczamy na dnie pojemniczków.
  6. Na herbatnikach umieszczamy masę. 
  7. Na masę wylewamy płynną czekoladę.
Udostępnij!