Leczo to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Można podawać je z pieczywem lub zajadać samo. Jest smaczne, rozgrzewające i bardzo sycące.

Przepis na leczo jest bardzo prosty i szybki. Tego dania po prostu nie da się zepsuć. Składa się z prostych składników i można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli lubisz kolorowe, bogate w warzywa dania, to ten przepis jest dla Ciebie.

PRZEPIS NA LECZO

Składniki

  • 300 g dobrej jakości parówek
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu.

2. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.

3. Kolejno na patelnię wrzucamy parówki pokrojone w plasterki oraz papryki pokrojone w słupki. Dusimy kilka minut.

4. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka. Wlewamy zblendowane pomidory z puszki, dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w plasterki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy.

5. Na koniec wlewamy bulion oraz przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem.

6. Garnek z zawartością przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez minimum 30 minut.

Smacznego!

przepis na leczo

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!