Leśny mech z żurawiną

Leśny mech czyli zielone ciasto szpinakowe przekładane kremem mascarpone, udekorowane żurawiną to propozycja idealna na każdą okazję. Ciasto świetnie wygląda i tak też smakuje. Do tego jest proste w przygotowaniu i składa się z łatwo dostępnych składników.

Ciasto leśny mech będzie idealną opcją na świąteczny stół lub przyjęcie rodzinne. Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka!

LEŚNY MECH Z ŻURAWINĄ – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt szpinakowy

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Dodatkowo

  • szklanka suszonej żurawiny

Przygotowanie

1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Rozdrobnić blenderem na papkę.

2. Jajka z dodatkiem cukru ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo wlewać olej.

3. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.

4. Na sam koniec dodać rozdrobiony szpinak. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Przygotowaną masę przelać na blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia.

6. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.

8. Z przestygniętego ciasta ściąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć masę, a następnie obsypać pokruszoną częścią ciasta. Na koniec posypać suszoną żurawiną.

9. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by masa stężała. Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!