marchewkowe frytki

Marchewki pocięte w słupki i upieczone w piekarniku z przyprawami oraz małą ilością oleju to pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Można chrupać je same, z dodatkiem ulubionego sosu, lub podać do obiadu np. z kurczakiem czy rybą.

Frytki z marchewki są świetną alternatywą dla klasycznych frytek z ziemniaków smażonych na głębokim tłuszczu. Te marchewkowe są mniej kaloryczne i nie wymagają wielkiej ilości oleju.

MARCHEWKOWE FRYTKI – PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do frytek

Przygotowanie

1. Marchewki myjemy, osuszamy i obieramy.

2. Następnie każdą marchewkę kroimy w słupki jak na tradycyjne frytki.

3. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość mieszamy tak, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w przyprawach.

4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojoną marchewkę.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!