Nowoczesna sałatka warstwowa

Sałatki warstwowe to prawdziwe kulinarne dzieła. Pięknie prezentują się na stole i zawsze wzbudzają zachwyt wśród gości.

Dziś mam dla Was przepis na nowoczesną sałatkę warstwową, która nie tylko apetycznie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Składa się z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sałatka idealnie sprawdzi się na święta, imprezy jak i na co dzień. Polecam wszystkim!

NOWOCZESNA SAŁATKA WARSTWOWA PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 150 g makaronu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g żółtego sera
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny (180 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie makaron odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

2. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Usmaż na odrobinie tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.

3. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsącz z zalewy.

4. Ser żółty, paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę.

5. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.

6. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Składniki układaj w naczyniu warstwowo:

  • mięso
  • cebulka
  • papryka
  • makaron
  • 1/2 sosu
  • fasola
  • kukurydza
  • reszta sosu
  • ser
  • pomidorki
sałatka warstwowa z mięsem i makaronem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!