Warstwowa sałatka z brokułem i jajkiem, bardzo pożywna, smaczna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się idealne na domowe imprezy, spotkania z rodziną czy na kolację. Połączenie brokuła i jajka z dodatkiem sosu czosnkowego to idealny duet!
Sałatka z brokułem i jajkiem nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Wszystko dzięki kolorowym warstwom, które fajnie wyglądają w przezroczystej salaterce.
Zapraszam na przepis!
WARSTWOWA SAŁATKA Z BROKUŁEM I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 jajka
- 200 g żółtego sera
- 250 g ulubionej szynki
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
Wykonanie
- W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną cukru i soku z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 5-6 minut na małej mocy palnika. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ser żółty oraz szynkę również kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układamy warstwowo, u mnie: szynka, kukurydza, brokuł, jajka, sos, ser, brokuł.