Krokodylki z chilli po meksykańsku

Ogórki krokodylki z chilli to obowiązkowe przetwory z ogórków na zimę. Ogórki są chrupiące, lekko słodkie i jednocześnie lekko pikantne. Uwielbiane przez moich domowników, dlatego co roku przygotowujemy w naszym domu ich bardzo dużo.

Przepis na ogórki z chilli po meksykańsku jest bardzo łatwy, dlatego warto przygotować kilka słoiczków, chociażby na próbę. Po skosztowaniu tych ogórków, na pewno każdy z Was pokusi się o przygotowanie większej ilości, ponieważ są przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, na kanapkę, czy jako przekąska.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ogórki krokodylki z chili, pyszne przetwory z ogórków, które powinny znaleźć się w każdym domu.

PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z CHILLI

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 60 g soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1 główka czosnku
  • 120 ml oleju

ZALEWA

  • 500 g cukru
  • 350 ml octu

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć, a następnie pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i zasypać solą. Całość odstawić na minimum 4 godziny.
  • Po upływie czasu zlać sok, który puściły ogórki.
  • Do ogórków dodać paprykę słodką, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej.
  • Ocet zagotować z dodatkiem cukru, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Powstałą zalewa zalać ogórki i wymieszać. Pozostawić na całą noc.
  • Kolejnego dnia ogórki poukładać w słoikach zalać zalewą, tak aby ogórki były całe przykryte. Słoiki mocno zakręcić.

Jak pasteryzować ogórki z chilli?

  • Na dno garnka wyścielić bawełnianą ściereczkę, następnie poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Po upływie czasu delikatnie wyjąć słoiki i poukładać do góry dnem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!