Krokodylki z chilli po meksykańsku
Ogórki krokodylki z chilli to obowiązkowe przetwory z ogórków na zimę. Ogórki są chrupiące, lekko słodkie i jednocześnie lekko pikantne. Uwielbiane przez moich domowników, dlatego co roku przygotowujemy w naszym domu ich bardzo dużo.
Przepis na ogórki z chilli po meksykańsku jest bardzo łatwy, dlatego warto przygotować kilka słoiczków, chociażby na próbę. Po skosztowaniu tych ogórków, na pewno każdy z Was pokusi się o przygotowanie większej ilości, ponieważ są przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, na kanapkę, czy jako przekąska.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ogórki krokodylki z chili, pyszne przetwory z ogórków, które powinny znaleźć się w każdym domu.
PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z CHILLI
Składniki
- 2 kg ogórków
- 60 g soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki chilli
- 1 główka czosnku
- 120 ml oleju
ZALEWA
- 500 g cukru
- 350 ml octu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć, a następnie pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i zasypać solą. Całość odstawić na minimum 4 godziny.
- Po upływie czasu zlać sok, który puściły ogórki.
- Do ogórków dodać paprykę słodką, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej.
- Ocet zagotować z dodatkiem cukru, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Powstałą zalewa zalać ogórki i wymieszać. Pozostawić na całą noc.
- Kolejnego dnia ogórki poukładać w słoikach zalać zalewą, tak aby ogórki były całe przykryte. Słoiki mocno zakręcić.
Jak pasteryzować ogórki z chilli?
- Na dno garnka wyścielić bawełnianą ściereczkę, następnie poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Po upływie czasu delikatnie wyjąć słoiki i poukładać do góry dnem.