sałatka tuńczykowa

Sałatka tuńczykowa to proste, sycące i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Robi się ją szybko i z niewielu składników, które zwykle mamy w swoich lodówkach.

Składniki w tej sałatce układamy warstwowo co daje też ładny efekt wizualny. U mnie sałatka z tuńczykiem jest przygotowywana bardzo często, ponieważ zawsze wszystkim smakuje i jako pierwsza znika ze stołu. Jeśli lubicie dania z tuńczykiem, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

SAŁATKA TUŃCZYKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g żółtego sera
  • 5 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

1. Obrane marchewki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Zarówno białka jak i żółtka zetrzeć na tarce.

3. Ser żółty również zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

5. Majonez połączyć z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Składniki układać warstwowo:

ser
cebula
marchewka
białka
sos
żółtka
tuńczyk

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!