Placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej i danie, które lubią chyba wszyscy. Są smaczne, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dziś mam dla Was przepis na nieco urozmaicone placki ziemniaczane bo z dodatkiem młodej kapusty.
Placki ziemniaczane z młodą kapustą smakują jeszcze lepiej niż te tradycyjne. Dodatek kapusty sprawia, że są bardziej chrupiące i aromatyczne. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad lub kolację, który posmakuje całej rodzince, to polecam przygotować takie placuszki. Gwarantuję, że posmakują każdemu bez wyjątku!
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODĄ KAPUSTĄ – PRZEPIS
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Przygotowanie
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie dokładnie ją myjemy. Kroimy w ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski dodajemy płaską łyżeczkę soli i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut, by puściła soki.
2. Po tym czasie kapustę odsączamy i odciskamy z wody.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do kapusty.
4. Marchewkę również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski z kapustą.
5. Następnie dodajemy jajka, mąkę, posiekany koperek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
6. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju i porcjami nakładamy masę.
7. Smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.