Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze to bardzo smaczne placuszki, do których przygotowania nie potrzeba drożdży. Mimo tego są bardzo puszyste i delikatne w smaku. Racuchy na kefirze to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy smaczny deser. Idealnie smakują z dodatkiem dżemu, słodkiego sosu czy ulubionych owoców.

Przepis na racuchy na kefirze bez drożdży jest banalnie prosty, a same racuchy można przygotować w kilka minut. Placuszki wychodzą bardzo puszyste i fajnie rosną podczas smażenia. Do wykonania racuchów potrzebujemy kilku prostych składników, które są ogólnodostępne, dlatego też w każdej chwili można zabrać się za ich przygotowanie.

PRZEPIS NA RACUCHY NA KEFIRZE

Składniki

  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie

  • Kefir przelać do miski, dodać do niego jajko. Całość dokładnie wymieszać.
  • Mąkę przesiać, a następnie wsypać ją do miski wraz z solą oraz cukrem. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Na samym końcu dodać sodę, po czym długo i energicznie mieszać ciasto. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
  • Na patelnię wylać olej, rozgrzać, a następnie wykładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
  • Gotowe racuchy wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.
Udostępnij!