Roladki z tuńczykiem i jajkiem to świetna propozycja na smaczną przekąskę. Fajnie sprawdzają się podczas domowych imprez. Można je również zaserwować na święta czy inne rodzinne spotkania.
Tuńczyk w połączeniu z jakiem, ogórkiem konserwowym oraz kremowym serkiem, owinięty w tortillę smakuje naprawdę świetnie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ROLADKI Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM
Składniki
- 1 tortilla
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce i odkładamy na bok.
- Ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Do miski przekładamy tuńczyka, pokrojoną cebulę, ogórki, dodajemy 2/3 serka śmietankowego oraz żółtka jajek. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Na tortillę nakładamy otrzymaną pastę i zwijamy ciasno w rulonik. Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym i obtaczamy w białkach. Gotową tortillę kroimy na roladki o grubości ok 3 cm.