sałatka pieczarkowa

Szybka i smaczna sałatka pieczarkowa w sam raz na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Sałatka oprócz pieczarek składa się z jajek, kukurydzy, ogórka konserwowego, cebuli, szczypiorku i sosu na bazie jogurtu i majonezu.

Sałatka z gotowanymi pieczarkami nie dość, że jest szybka w przygotowaniu, to dodatkowo świetnie smakuje. Do tego jest pożywna i syta. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną sałatkę z prostych składników, która sprawdzi się na szybki posiłek, to sałatka pieczarkowa będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA PIECZARKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • świeże pieczarki – 300 g
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • ogórki konserwowe – 4 sztuki
  • jajka – 3 sztuki
  • mała cebula czerwona – 1 sztuka
  • majonez – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • szczypiorek – pęczek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

3. Ogórki konserwowe oraz cebulę również kroimy w kostkę.

4. Szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.

5. Składniki przekładamy do większej miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników.

Sałatka pieczarkowa przepis
Udostępnij!