sałatka śledziowa po węgiersku

Sałatka śledziowa po węgiersku czyli propozycja na pyszną rybkę zanurzoną w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, pieczarek i papryki. Idealnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju Świąt czy imprez. Przepis na sałatkę śledziową po węgiersku jest bardzo prosty, a czas wykonania to zaledwie kilkanaście minut! Tak przygotowane śledzie smakują wybornie i z pewnością posmakują każdemu.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO WĘGIERSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 5 płatów śledziowych a’la matias
  • 300 g marynowanej czerwonej papryki
  • 1 biała cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki octu
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez min. 1 godzinę. Po tym czasie osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

3. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w paski.

4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

5. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić, a następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż grzyby zmiękną.

6. Kolejno wrzucić na patelnię paprykę. Wymieszać i całość dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

7. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Następnie wsypać paprykę słodką i ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia. Odstawić do przestygnięcia.

8. Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać.

9. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by smaki odpowiednio się przegryzły.

sałatka śledziowa po węgiersku przepis
śledź po węgiersku
Udostępnij!