sałatka śledziowa po węgiersku

Sałatka śledziowa po węgiersku czyli propozycja na pyszną rybkę zanurzoną w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, pieczarek i papryki. Idealnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju Świąt czy imprez. Przepis na sałatkę śledziową po węgiersku jest bardzo prosty, a czas wykonania to zaledwie kilkanaście minut! Tak przygotowane śledzie smakują wybornie i z pewnością posmakują każdemu.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO WĘGIERSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 5 płatów śledziowych a’la matias
  • 300 g marynowanej czerwonej papryki
  • 1 biała cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki octu
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez min. 1 godzinę. Po tym czasie osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

3. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w paski.

4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

5. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić, a następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż grzyby zmiękną.

6. Kolejno wrzucić na patelnię paprykę. Wymieszać i całość dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

7. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Następnie wsypać paprykę słodką i ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia. Odstawić do przestygnięcia.

8. Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać.

9. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by smaki odpowiednio się przegryzły.

sałatka śledziowa po węgiersku przepis
śledź po węgiersku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!