Śledzie w sosie porowym

Śledzie w sosie porowym to przepyszna przekąska, którą można przygotować zarówno na święta, jak i na co dzień.

Ta sałatka śledziowa z porem, to połączenie wielu smaków i aromatów. Słony śledź, lekko kwaśne jabłko i delikatna ostrość zeszklonego pora. Wszystkie składniki łączy pyszny i aromatyczny śmietanowo-musztardowy sos. Jeśli jesteście fanami śledzi, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

ŚLEDZIE W SOSIE POROWYM PRZEPIS

Składniki

  • 400 g płatów śledziowych a’la matjas
  • 1 jabłko
  • 1 większy por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

1. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie, zmieniając ją przynajmniej 3 razy. Następnie osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego i skropić sokiem z cytryny z obu stron. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie znów osuszyć śledzie, a następnie pokroić je na kawałki o szerokości około 2 cm.

2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w półkrążki pora. Doprawić solą oraz pieprzem i dusić do momentu, aż por zmięknie. Patelnię z zawartością zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Śmietanę wymieszać z musztardą oraz miodem.

5. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, jabłko, pora oraz przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Śledzie w sosie porowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!