Surówka z młodej kapusty i jabłka

Surówka z młodej kapusty i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub na grilla. Surówka idealnie pasuje do każdego rodzaju mięsa i wspaniale wzbogaci smak każdej potrawy. Dodatkowo jest pełna witamin i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną i szybką surówkę, polecam wypróbować ten przepis.

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I JABŁKA PRZEPIS

Składniki

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 większe jabłko
  • 250 g rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i drobno posiekaj za pomocą noża lub na mandolinie. Posól i odstaw na ok. 15 minut, następnie delikatnie odciśnij z soku.

2. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.

3. Jabłko obierz i również zetrzyj na tarce. Szczypiorek drobno posiekaj.

4. Do miski przełóż składniki, dodaj oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.

Surówka z młodej kapusty i jabłka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!